Gyalogtúra Szépjuhászné-tól az Ady ligetbe
Cím
Budapest
47.498406 N, 19.040758 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Táv 7 km, szintemelkedés 200 m (menetidő 3-3,5 óra).
A 22-es autóbusz megállójából együtt indul a sárga és a piros sáv jelzés. A sínek után a piros nagyjából szintben, a hegy oldalában kanyarog tovább.
Mi a sárga sáv jelzést követjük és felkapaszkodunk a Nagy-Hárs-hegy tetejére. Jobbra elhagyunk egy kőfejtőt, amelyből a jellegzetes hárshegyi homokkövet bányászták.
A hegycsúcson 1989 óta áll a Pilisi Parkerdőgazdaság által épített kilátó, melyből csodálatos körpanoráma tárul elénk.
A kilátóból lejövünk, és még mindig a sárga sáv jelzést követve, elmegyünk a Bátori-barlang mellett. (A barlangot megfelelő felszereléssel és barlangjáró gyakorlattal rendelkezők is csak engedéllyel és szakvezetővel látogathatják!)
Leereszkedünk a Kis- és Nagy-Hárs-hegy közötti nyeregbe. (Jobbra, kelet felé kiágazik egy jelzetlen út, amelyen alig több, mint száz méterre, a Kis-Hárs-hegy csúcsán álló kilátóhoz mehetünk.)
A sárga sáv jelzés a nyeregből északi irányba, a Hárs-hegy megálló érintésével leereszkedik Hűvösvölgybe. Mi azonban a hárs-hegyi körútnak nevezett, jelzetlen sétaúton balra (észak-nyugat felé) megyünk.
A szintben vezető, széles úton kb. negyedóra alatt elérjünk a szemből érkező piros sáv jelzést. Ezen jobbra, lemegyünk a Kis-Ördög-árok völgyébe. A völgy aljában a Szépjuhászné út jellegzetes nagy kanyarjához érkezünk. A kanyar alsó végénél folytatódik a jelzés meredeken felfelé.
A Fekete-fejre való felkapaszkodás megéri a fáradtságot. Az egykori kilátónak ugyan már csak a romjai vannak meg, de így is érdekes a panoráma. A kb. másfél méter magas, öntöttvas magassági pont, ma már térképészeti emlék.
A hegy túloldalán leereszkedünk az Ady-liget szélén a Feketefej útra. Elhagyjuk a piros jelzést, amely a Vörös-pocsolyáson át Nagykovácsiba vezet és jobbra, a házak mellett besétálunk a 63-as autóbusz ady-ligeti megállójához.
A busszal Hűvösvölgybe mehetünk.
Bélyegzési lehetőség: Szépjuhászné, Gyermekvasút. Forrás: www.fsz.bme.hu
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.