Pasaréti tér - Hűvösvölgy
Cím
Budapest
II. kerület, Kapy út
47.524085 N, 18.993520 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Az 5-ös autóbusz végállomásától a templom mellett, a Kapy úton indulunk, ám hamarosan a Csévi útra térünk, amely a Csalán utcába torkollik. A Csalán utca 29-ben találjuk a Bartók Béla Emlékházat.
A Csalán út vége felé csatlakozik hozzánk az 56-os villamos Nagyhíd megállójától érkező zöld sáv jelzés. Az út végén a jelzést követve, balra felmegyünk a Nagybányai lépcsőn.
A Nagybányai útnál a fiatalosba vezető ösvényen balra térünk, és néhány méter után az Apáthy-szikla tetejéhez érünk. Kellő óvatossággal balra kimerészkedhetünk a szikla tetejére, ahonnan csodálatos a kilátás.
Az út keskeny szintösvényen vezet tovább.
Pár száz méter után, balról egy mesterséges barlang nyílik. Ezt követően egy sziklakapuhoz érkezünk - ez a Vaskapu, a hegy névadója. Felkapaszkodhatunk a kapu vörös agyagján is, bár ez egy kissé meredek.
Felmehetünk valamivel kényelmesebben is, a kaput megkerülve a szikla tetejére. A Vaskapu után emelkedni kezd az utunk, majd egy kis pihenőhely után újból szintben haladunk. A Görgényi útra, a 11-es autóbusz végállomásához érünk.
A zöld sáv jelzés innen az Árpád-kilátóba vezet. Most nem vállalkozunk a meredek kapaszkodóra, hanem az erdőben szintben vezető zöld körúton a Görgényi úti parkolóhoz és az erdei játszótérhez megyünk.
Érdemes az erdei bemutató tanösvényen körbesétálni. Van itt rókavár, magasles, madáretető és több képes ismertető is. A körséta után folytassuk utunkat a zöld körút jelzését követve, amely itt együtt halad a piros körút jelzéssel. Miután a zöld jelzés balra kanyarodik, a piros jelzésen menjünk tovább. Felérkezünk a tágas Határ-nyeregbe, amely fontos útcsomópont.
A jelzésünkkel itt találkozik az Országos Kéktúra és a sárga sáv útvonal. Néhány méteren keresztül együtt halad (fonódik) a három jelzés.
Rövid, enyhe, ívelt emelkedőn megyünk fel a Homok-hegy és a Vadaskert közötti nyeregbe. Mielőtt felérünk, az út bal oldalán egy katonasírt találunk. A nyeregben van Mátyás király vadaskertjének az emlékműve.
A kék jelzés az emlékmű mellett indul lefelé.
A sárga sáv és a piros körút néhány méterrel az emlékmű előtt balra fordul és kb. száz méter után szétválik.
A piros körút jelzés levezet a parkolóhoz, a sárga sáv pedig a Vadaskert és a Nyéki-hegy közötti nyeregbe. Ez utóbbi útvonalat választjuk. Több kisebb-nagyobb kanyarral jutunk a nyeregbe, s onnan leereszkedünk a Nagy-Ördög-árok völgyébe. A híd előtt újra találkozunk az Országos Kéktúra jelzésével, mely a Hűvösvölgybe vezet, a villamos végállomáshoz.
Táv 8 km, szintemelkedés 150 m (menetidő 2,5-3 óra)

Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.