Gyalogtúra a Jegenye-völgytől Máriaremetére
Cím
Budapest
47.498406 N, 19.040758 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Táv: 9 km, szintemelkedés 150 m (menetidő 3-3,5 óra).
Budapest közigazgatási határánál szállunk le a Hűvösvölgyből induló 64-es autóbuszról. Átmegyünk az út túloldalára és elindulunk a Jegenye-völgyben felfelé. Nemsokára - a vízfogók után - a sárga sáv jelzés jobbra fordul a lefutó kis gerincre és egyenletes emelkedővel felvezet. Átmegyünk a Kerekhegy - hétvégi telep - Budaliget között vezető széles erdei úton, majd balról megkerülünk egy bekerített tisztást. A balra ívelő kanyar után az erdő szélére, az egykori Kovácsi-erdőföldekhez érünk. Továbbmehetünk a jelzésen, de átvághatunk földeken vezető úton is.
Ha továbbmegyünk, akkor ott, ahol a sárga jelzés éles szögben jobbra, az öreg erdőbe tér menjünk tovább az erdő sarkáig és a kék sáv jelzésen, forduljunk balra (délnyugat felé). Ha átvágunk a földeken, akkor szemben, a kb. száz méternyi távolságban lévő erdőszélen vezető úton forduljunk balra (dél felé). Az erdő szegélyét követve, enyhe jobb kanyar után elérjük a kék sáv jelzést. Ez az Országos Kéktúra útvonala, amely jobbra a Zsíros-hegyi Turistaház romjai mellett a Nagy-Szénáson át Piliscsabára vezet, balra - erre megyünk mi is - a Remete-szurdokon át Máriaremetére, illetve Hűvösvölgybe visz.
Az Erdőföldek közelében - de bent az erdőben - délkeleti irányba haladunk. A földek végénél balra fordulunk és az Országos Kéktúra jelzését követjük. Nemsokára szemből, Budaligetről becsatlakozik a kék kereszt jelzés. Itt újra jobbra fordulunk és enyhe emelkedővel felmegyünk a Remete-hegy két csúcsa közötti nyeregbe, a Pápa Miklós emlékútra.
A nyeregből - miután átmegyünk a távvezeték alatt - meredeken leereszkedünk a szurdokba. A vállalkozó kedvűek az első kanyar kiszögelléséből balra egy ösvényen - kellő óvatossággal - felkereshetik a Hétlyuk-zsombolyt, amely hét egymás mellett lévő, egymással összefüggő akna-barlangszerű beszakadás.
Lent a völgyben, a kék kereszt jelzés Rácskitelepről, a 63-as autóbusz megállójától jön. Mi a szurdokon megyünk tovább. Az oldalában lévő több barlang közül a Remete-barlang a régészeti ásatások tanúsága szerint a kőkorszaktól a középkorig lakott volt. A szurdok közepetáján található Pápa Miklós emléktáblája.
A szurdok alsó végétől kb. 500 méterre van Remetemária temploma, amely búcsújáróhely.
A 157-es autóbusszal Hűvösvölgybe utazhatunk.
Bélyegzési lehetőség: Máriaremete, templom.
Forrás: www.fsz.bme.hu
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.