Gyalogtúra Hármashatárhegytől a Normafáig
Cím
Budapest
47.498406 N, 19.040758 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Táv 6 km, szintemelkedés 150 m (menetidő 2,5-3 óra)
Budapest - Budaörs - Budakeszi határainak volt itt egykor a találkozó pontja, innen ered a Hármashatár elnevezés.
Leszállva a buszról az erdő felé, nagyjából déli irányba indulunk a piros négyzet jelzésen. Néhány méter után megjelenik a sárga körút jel. A négyzet és körút jelzés együtt halad egy széles erdei úton,de mi a sárga körút másik ágán indulunk el. Elhaladunk a KFKI sportpályái mellett. Rövid emelkedő után nagyjából szintben vezet az út. Hamarosan elágazáshoz érkezünk. A szemből jövő piros sáv jelzést követjük, amely éles kanyarral lefelé tart. Átmegyünk a Hármashatárra vezető műúton, és egy útkereszteződéshez érünk. Balról a sárga sáv jel csatlakozik hozzánk, jobbra a sárga kereszt jelzés a kiinduló helyünkre vezet vissza. Egy íves kanyarnál utunk erősebben lejteni kezd. (A sárga sáv jelzés itt elválik, egyenesen vezet tovább, a Magas-kőn át a Virág-völgybe.)
Nemsokára az út jobb oldalán feltűnik egy érdekes sziklatorony. Ez a Végvári-szikla, falában a névadó emléktáblája.
A sajátos sziklaképződményt elhagyva, leérünk egy völgy (itt elég lapos) aljába. Alig észrevehető emelkedővel érkezünk Makkosmária rétjére. Közvetlenül keresztezi utunkat a Meteor-szurdokból érkező és a Normafához vezető zöld kereszt jelzés. Ezen fogunk tovább menni. A rét aljában templom áll, a réten néhány szép tölgyfa, nagyobb esőbeálló és padok találhatók, a túlfelén erdészház áll; emellett vezet fel utunk. Elhagyunk egy gerendákból rótt esőházat és a sétaútról jobbra, egy keskenyebb erdei útra térünk. (A sétaúton is mehetünk; ha a következő útelágazásnál jobbra felmegyünk, akkor a Normafához, balra pedig a Gyermekvasút Virág-völgy megállójához, illetve az Anna-kápolna rétjére érünk. Lefelé a Csacsi-rétre vezet az út.)
Alig teszünk meg pár métert, balra a Sötét-vágás oldalában felkapaszkodunk. Átmegyünk a Gyermekvasút sínein, majd az erdei tornapálya maradéka mellett, a Normafa Síházhoz érkezünk.
Bélyegzési lehetőség: Makkosmária, Normafa Síház. Forrás:www.fsz.bme.hu
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.