Budapesttől a Dunakanyarig
Cím
Budapest
47.498406 N, 19.040758 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Utunk során megtekinthetjük Dunakeszi városát, mely elsõ állomásunk. Budapesttõl 15 km-re található a 750 éves múltra visszatekintõ családias hangulatú város.
Tovább haladva Göd városába érkezünk. Emlékmûvekben és látnivalókban gazdag város. A Nemeskéri - Kiss kúria a XIX. századba csalogatja az érdeklõdõt. A 12 kör alakú toronnyal körbevett erõd a római birodalom korába varázsolja az utazót. Aki inkább a fürdõzés örömeit részesíti elõnyben, annak kiváló szórakozást nyújt az egész évben üzemelõ melegvizes termálfürdõ, nyáron pedig három dunai strand várja vendégeit. Mindemellett akár egy kellemes séta is kiváló program lehet a Duna kis homokszigetén.
Gödrõl tovább haladva, 10 km után Vácra érkezünk. A fõtéren megtekinthetjük a váci várat, mely a város legrégebbi épülete. A Fõ tértõl nem messze épült a Görög templom, melyet délszláv kereskedõ családok építtettek istentiszteletük megtartásának céljából.
Két egyedülálló emlékmûvel büszkélkedhetnek Vác város lakói. Az egyik a kis Gombás patak hídja, melyet a barokk kor építészete hagyott ránk, a másik ilyen emlékmû a Diadalív, mely alatt áthaladva a város központjába jutunk.
Utunk vége felé közeledik,következő állomásunk Nagymaros. Itt nem a mûemlékek vagy múzeumok érdemlik az elsõ helyet, hanem a Duna korzó. A folyó túloldalán a Visegrádi vár képe fogadja a kirándulót.
A parton kellemes hangulatú vendéglõk és éttermek várják a hosszú utat megtett természetjárókat.
Az idényjelleggel mûködõ révvel átjuthatunk a túlpartra a visegrádi vár lábához, ahol egy újabb túra veheti kezdetét. Ám mi most folytassuk utunkat a folyó ezen oldalán!
A következõ település Kismaros, ahol felszállhatunk az erdei vasútra, mely elvisz minket végsõ állomásunkra, Királyrétre. A kisvasút a nyári szezonban mindennap szállít utasokat. A vasút 8.38-tól óránként közlekedik, menetideje körülbelül 30 perc. Királyrét kiváló hely egy kellemes sétára a hûvös erdõben.
Királyrét természetesen autóval is megközelíthetõ, Kismaroson a 2-es útról kell balra kanyarodni, ahol a tábla is jelzi. A királyréti kirándulás akár egy egész napos önálló programnak is alkalmas.
Forrás: utazzitthon.hu
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.