Boszorkánymúzeum
Cím
Budapest
VIII. kerület, Leonardo da Vinci u. 8.
47.487996 N, 19.078201 E

Kapcsolat
Telefon: 20/618-5432
 
 
A Boszorkánymúzeum betekintést ad a régi korok letűnt világába, amikor az emberek még sokkal nagyobb összhangban éltek a természettel és önmagukkal. Tudták mi a jó és mi nem. Tudták mire képesek. Ismerték a türelmet, elfogadták az idő múlását, becsülték az élet által nyújtott ajándékokat. Ismerték az évszakokat, a bolygók járását, a növények varázslatos gyógyító erejét, a természet jelzéseit.
Ezzel a tárlattal szeretném bemutatni képekben, tárgyakban, néphagyományokban, történetekben, tényekben a boszorkányságnak azt a szegmensét és az ezt övező misztikumokat, ahol mindenki megláthatja, megtapasztalhatja, leszűrheti a számára fontos információkból. Kialakíthat egy saját igazságot. Szeretném, ha mindenki megérteni mi volt a félelem és a gyűlölet alapja, miért üldözték a boszorkányokat. Ez a tárlat szeretné eloszlatni azokat a tévhiteket, sztereotípiákat, amelyek az emberek fejében érlelődnek évszázadok, évezredek óta. Hiszen, ha visszaemlékszünk a gyermekkorunkra, mindannyian hallottunk olyan a meséket, amelyekben megjelent a vasorrú bába, vagy a gonosz boszorkány. A történetek valós hátterét szeretném bemutatni, ami még jóval a Grimm testvérek előtt keletkezett.
A múzeum interaktív, hisz én is azt vallom, hogy a látványosabb, kézzel fogható, hallható, tapintható dolgok hitelesebbek és mélyebb nyomot is hagynak. A látogatásokat én vezetem, félhomályban (minden látogató zseblámpát kap), hogy a kor hangulatát még könnyebb legyen átérezni. Saját szemszögemből láttatom ezt a világot – hiszen ebben nőttem fel. Emiatt személyes tapasztalatok, név nélküli történetek is hallhatóak.
Remélem, hogy sikerül egy kicsit elrepítenem a látogatót a múlt korok boszorkányai közé, a különféle népek sámánjainak világába, és természetesen a mai korok modern boszorkányainak életébe is.
Anita

A Boszorkánymúzeum előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.