Bleyer Jakab Helytörténeti múzeum
Cím
Budaörs
Budaörsi út 47.
47.461845 N, 18.969567 E

Kapcsolat
Telefon: 23/440-217
 
 
A Heimatmuseumnak otthont adó épületet 1888-ban Wéber János építette. Az építtető unokája, ifj. Wéber János adta el a házat az 1970-es évek végén Budaörs Város Tanácsának, ahol 1987-ben jött létre a Helytörténeti Gyűjtemény. Az épület falazata téglából és sóskúti mészkőből épült, tetejét sárga cseréppel borították. A lakóhelyiségekhez közvetlenül kapcsolódik a présház, illetve a pincelejárat. Helytörténeti fotó és dokumentumkiállítás A tájház első helyiségében, az feltehetően utólag hozzáépített szobában rendeztük be Budaörs helytörténetét bemutató tárlatunkat, ahol gazdag fotó- és dokumentumanyag segítségével idézzük fel a település múltját a 18. század első harmadától 1946-ig 6 fő téma köré csoportosítva: - Budaörs betelepítése és az elűzetés - Budaörsi eseménytörténet - Ipartörténet, kereskedelem - Mezőgazdaság - Kulturális élet - Egyházi élet Tisztaszoba A fapadlózatú tisztaszoba jól reprezentálja a 20. század második harmadára jellemző lakberendezési stílust és életmódot. Elsősorban az itt élő svábok mély vallásos érzületéről árulkodnak a falakat díszítő bibliai témájú festmények, feszületek, az ajtó és ágy mellett felakasztott szenteltvíztartók. A két utcai ablak között helyezkedik el a sublót, rajta Jézus és Mária szobrai, zarándoklatokról származó vagy ajándékba kapott szentképek, szobrocskák, gyertyatartók. A fal mellett ágyvégeikkel érintkezve helyezkedik el a két ágy, magasan felvetve, ágyterítővel letakarva. A szoba közepén álló asztalra az ágyterítőkkel egyforma terítőt helyeztek. A szoba konyha felőli sarkában két helyi készítésű flóderezett ónémet szekrény áll. Konyha A gangról nyíló bejárati ajtótól jobbra vizespad áll, rajta a kútvíz, illetve esővíz tárolására szolgáló zománcos vödrök. Itt találhatók a mosakodás kellékei is: a zománcos lavór, a házilag főzött szappan, és a hímzett törülköző. A konyha bal oldali falánál áll a kétpolcos felépítményű, flóderezett tálalószekrény. Eredetileg a konyha közepén állhatott az étkezőasztal. A konyha első részét (a pitvart) és hátsó, kémény alatti részt alacsony gerenda választja el egymástól. A gerenda fölötti falrészen látható a budaörsi konyhák jellegzetes ékessége: a tálas virágmintás festett dísztányérokkal és csészékkel. Az öntöttvas csikósparherd főzésre és fűtésre egyaránt szolgált. Két stelázsin és a padokon 19. század végi és 20. századi konyhai használati eszközöket állítottunk ki. Nyitva tartás: kedd - péntek: 14:00 - 18:00 szombat: 10:00 - 18:00 vasárnap: 10:00 - 14:00
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.