Gyógynövény Kutató Intézet Botanikus Kertje
Cím
Budakalász
Lupaszigeti út 4.
47.621562 N, 19.045960 E

Kapcsolat
Telefon: 26/340-533/162
E-mail nincs megadva
 
 
A Gyógynövény Kutató Intézet 1915. évi alapításától kezdődően napjainkig tart fenn speciális gyűjteményeket a gyógynövények jobb megismerése, ill. megismertetése érdekében, egyben a kutatások nyersanyagának biztosítására.
E gyűjtemények korábban Budapest budai részén (Hermann Ottó út) lettek kialakítva. Ezek Augustin Béla professzor irányításával a gazdaságilag fontos gyógy- és fűszernövényeket foglalták magukba.
A II. világháború az Intézetet és a Botanikus kertet is megsemmisítette.
Jelentősebb gyűjtemény csak a 60-as években jöhetett létre Budakalászon, id. Máthé Imre és Tétényi Péter professzorok és munkatársaik szakmai vezetésével.
Ezekben a két- és egyszikűek legfontosabb gyógynövényes családjai lettek képviselve igen tekintélyes faj- és egyedszámmal.
Sajnos e gyűjtemények 2 alkalommal is a Duna árvizeinek estek áldozatul.
Az Intézet jelenlegi épületegyüttesének átadásakor (1973) a környezet területrendezése kínált új lehetőséget botanikus kert kialakítására.
A hetvenes évek végén Dahlgren R. svéd botanikus és Tétényi P. professzor kemotaxonómiai elképzelései nyomán terveztek és kiviteleztek egy kemotaxonómiai kertet, amelynek megnyitása 1984-ben történt.
Ezen időben ilyen szemléletű kert még nem létesült; első volt a világon.
A kert Dahlgren törzsfájának keresztmetszeti képe, ez látható a kerámia szobor törzsfaábrázolásában.
Középen egy vízi növényeket magábafoglaló medence helyezkedik el; ettől balra a kétszikűek, jobb oldalán az egyszikűek találhatók.
A medence körül az ősibb egységek, távolabb a levezetett (progressziós) sorok tagjai kaptak helyet.
Egy-egy parcella rendcsoport (superordo) értékű; nagyságuk az odatartozó fajok számával arányos, egymáshoz viszonyított helyzetük (távolságuk) pedig többek között a morfológiai és kémiai (hatóanyagban megnyilvánuló) rokonsági szintet fejezik ki.
A felnevelt, és beültetett típusnövények között több természetvédelem alatt áll, így e gyűjtemény egyben élő génrezerváció.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.