Szent Péter- és Pál kápolna
Cím
Budajenő
47.556434 N, 18.803682 E

Kapcsolat
Telefon: 26/371-051
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A honfoglaló Jenő nemzetség nevét viselő településen már szent uralkodóink - István, László - korában szőlőművesek, kertészek, királyi vadászok laktak, a XIII. századtól fővárossá lett Buda közelében lévő falu a késő középkorig az udvar szolgálatából élt.
Okleveles említése viszonylag későn, 1408-ban kelteződik, Kisjenőként, de ásatási leletek bizonyítják korábbi történetét.
Az 1541 után elpusztított falut a XVIII. század elején érkezett német ajkú parasztok népesítették be újra, ők folytatták az ősi szőlészetet-borászatot, erdőgazdálkodást.

A község egykori plébániatemploma túlélte a hódoltságot, de az újratelepülést követően a temető és a fölötte 1750 körül elkészült kálvária kápolnája lett.
Eredeti titulusa Szent Péter és Pál apostol - e patrocínium nagyon hamar megjelent magyar földön, Szent István a pécsi püspökséget, I. Péter (1038-46) az óbudai prépostságot ajánlotta a vértanú szentek oltalmába.
A jenői kápolna, ha nem is a XI. században, de a hazai romanika korai időszakában készülhetett, hiszen az 1970-es évek elején kutató régészek a XIII. századból származó, kora gótikus épület alatt egy korábbi, kisebb templom alapfalát is megtalálták.
E második szentély egyszerű sokszögzáródása viszont vélhetően a legrégebbinek számít a hazai emlékanyagban, a román kor és a gótika sítlusváltásáról tanúskodik.

A szabálytalan négyszög alaprajzú hajó nyugati végén urasági karzatot találunk, az oromzatos homlokfal sarkait kívül ferde támpillérek erősítik.
Itt nyílik a bejárat is, fölötte kis kerek világítóablakkal a padlástérbe.
Az említett sokszögű szentélyen két kis, jellegzetesen XIII. századi tölcsérablak került elő, az északi oldalához csatlakozó sekrestye apró ablaknyílása szintén egyidejű keletkezésről árulkodik.
A szentélyből a sekrestyébe vezető ajtó fölött, a falba másodlagosan beépítve látható a műemlék legbecsesebb részlete: egy román kori kőfaragvány.
Az ószövetségi frigyládát tartó két alakot ábrázoló reliefről nem tudható, hogy a jenői templom számára készült-e, vagy a szomszédos Telki elpusztult bencés kolostorából került utólag mostani helyére.

Az 1960-as években teljesen leromlott kápolnát 1972-ben restaurálták, de a 90-es évek elején már ismét rászorult a helyreállításra.
Szent Péter és Pál apostolok mai emlékünnepének is tisztelgünk a bemutatásával.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.