Mladonyiczky Béla szobra
Cím
Békésszentandrás
46.874515 N, 20.480921 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Mladonyiczky Béla ( 1936-1995 ) Békésszentandráson született 1936. május 20-án.
Édesapja kondorosi származású, akit az 1940-es évek elején Buchhenwaldban - baloldali nézetei miatt - kivégezték.
Édesanyja békésszentandrási, ezért gyermekkorában Szentandráson lakott édesanyjával együtt. Édesapja elvesztése erre az időre esett, ezért gyermekévei nehéz körülmények között teltek el.
A középiskola elvégzése után, 1961-ben szerzett szobrász, művészettörténész, rajzszakos tanári diplomát, a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán.
A diploma megszerzése után - szülőföldjéhez közel - Békéscsabán telepedett le.
Róla elmondható: a magyar szobrászat egyik kiemelkedő személyisége. Több, mint hetven önálló kiállítása volt, nemcsak Békés megyében és szerte az országban, hanem Európa több városában is.
Sokoldalú művész volt, legalább 30 köztéri szoborral, számos kisplasztikával, domborművel, emléktáblával gyarapította a magyar képzőművészetet.
Munkáját az alábbi díjakkal ismerték el: Székely Bertalan díj, két alkalommal Dante-különdíj. Kétszer kapott Nívódíjat Munkácsy-emlékéremmel, Békés Megyei Művészeti díjjal és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. Sokoldalú munkásságát jelzi az is, hogy pár évvel ezelőtt a Békéscsaba-Erzsébethelyen felépült Jézus Szíve templom kapuját is ő faragta.

Az emlékére emelt szobor a könyvtár kertjében került felavatásra 2000-ben.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.