Gulyás Lajos emlékmű
Cím
Balatonszepezd
46.853556 N, 17.659246 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Gulyás Lajos - az 1956-os forradalom és szabadságharc mártír lelkipásztora A felvidéki Kisújfalun született 1918. február 4-én. Érsekújvárott végezte el a középiskolát, teológiát Losoncon, majd Pápán tanult. Lelkészi diplomát 1944-ben szerzett a Pápai Teológiai Akadémián.
1942-től kezdte meg segédlelkészi szolgálatait Felsőgelléren, majd Balatonszepezden szolgált. 1948 nyarától egészen haláláig Levél község lelkipásztora volt. Hányattatott sorsú, nemzete és egyház iránt elkötelezett, felelős gondolkodású hazafi volt, akit 1944-ben a nyilasok internáltak, 1945-ben a kommunisták népbírósági perbe fogták, többször állt rendőri felügyelet alatt, 1947-ben az FKgP színeiben országgyűlési képviselővé választották, de 1948-ban már le is mondatták tisztségéről. 1956. október 26-án a hírhedt mosonmagyaróvári ávós sortűznél jelen volt, amely közel 100 embertársa életét oltotta ki. Ezután hamis vádakkal, többek között hazaárulással illették, és 1958-ban, alig 40 esztendősen végezték ki. A sopron-kőhidai rabtemetőben nyugvó földi maradványait 1991-ben exhumálták, s utolsó, levéli gyülekezete temetőjében helyezték örök nyugalomra.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.