Koczor Pince
Cím
Balatonfüred
Bocsár Dűlő 0118/12.
46.957044 N, 17.853415 E
Kapcsolat
Telefon: 30/743-1508
Web: www.koczorpince.hu
A szőlők “tövében” épült hagyományos, kis présházaink a családi gazdaságot hat generáción keresztül szolgálták ki, de a termőterületek növekedésével kapacitásuk már nem bizonyult elegendőnek. Ezért 1997 elején egy új pince építését kezdtük el Balatonfüred nyugati határában, a Bocsár dűlőben. A beruházás 2005-ben fejeződött be, és ezzel egy minden igényt kielégítő épületegyüttessel gazdagodott a borászat.
A vidék hagyományait követve mi is elsősorban fehér fajtákat termesztünk. Szőlőink Balatonfüred, Pécsely és Vászoly dűlőiben, összesen 25 hektáron terülnek el, első osztályú talajon, és kiváló mikroklímájú helyeken. Kilenc fajtával foglalkozunk, amelyek között természetesen az Olaszrizlinget tartjuk a legfontosabbnak, mert ez a szőlő testesíti meg leginkább a borvidék karakterét.

A szőlőmunkák döntően befolyásolják egy-egy évjárat minőségét. Mi egyedi és kifogástalan borokat kívánunk készíteni, ami elképzelhetetlen tökéletes minőségű alapanyag – a szőlő – nélkül. Ezért a tőkék és a gyümölcs gondozását kiemelt figyelemmel végezzük.

A borvidékről
A balatonfüred-csopaki borvidék szőlőtermő területe méretét tekintve közepes: kilencedik a sorban a 22 magyar borvidék között, de a legjobbak mellett foglal helyet, ha adottságokról van szó. Borász szemmel nézve a nagy lehetőségek hazája ez.
Tagolt domboldalain különleges, a szubmediterrán éghajlatra emlékeztető klíma uralkodik, az itt kialakult egyedi “terroir-ok” változatos talaján pedig első osztályú szőlő termelhető.
A fajták tekintetében hagyományosan “fehérboros” a vidék. Elsősorban Olaszrizlinget, Szürkebarátot és Ottonel Muskotályt szüretelnek a gazdák.

A vidék kellemes, bűbájos és hívogató. A domboldalakon 150-200 éves présházak tanúskodnak arról, hogy valaha minden család érintett volt itt a szőlőművességben.
Régen úgy tartották, hogy aki tavasszal nem megy fel a szőlőhegyre metszeni, azt a szilveszter már a temetőben találja. Ma már nem ritka, hogy az is épségben átvészeli az évet, akinek nincs szőlője a környéken, de a borászok szerint ez csak a vakszerencse műve.