Kwassay emlékmű
Cím
Balatonföldvár
Kwassay sétány
46.851878 N, 17.875099 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A kikötő épülete mellett található, 1929-ben felavattot emlékmű kaáli Nagy Dezső tervei alapján betonból és vasbetonból készült. Felirata: "Kvassói és brogyáni Kwassay Jenő (1850-1919) a Balaton kultusz vezető harcosának emlékére emelte a Balatoni Szövetség. 1929." Kwassay bronz arc-képmását Sződy Szilárd készítette. A mérnök tetteit Lampert Géza kőbe vésett epigrammája hirdeti az utókornak: Ősi család fia volt, lett új korszaknak hőse s új fénnyel ragyogá be a régi nevet. Ősei fegyverrel védték a szent honi földet Ő tudományával szállt csatasíkra azért, Nagy folyamot, kis vadvizeket zabolázva serényen sok meddő földből alkota dús televényt, Hű fia volt a honnak, lelkes híve a Balatonnak. Emlékét hálánk lengje örökre körül.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.