Vörös Homokkő tanösvény
Cím
Balatonalmádi
Szent István Park
47.028801 N, 18.015555 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Ha az ember szeretné jobban megismerni Balatonalmádit, akkor mindenképpen végig kell járnia a Vörös Homokkő Tanösvényt, ezt a nagyjából 6 km-es városi túrát, mely során megelevenedik Almádi múltja és jelene, valamint a város legtöbb nevezetességeivel is találkozhatunk.

A túra a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár melletti kis parkból, a Pannonia Aqua szobor mellől indul. Itt egy tábla leírással és térképpel szolgál az előttünk álló túra fő állomásairól. A jelzés amit végig követni kell: a kék háromszög.
Indulás után rögtön az egykori Zsák Vendéglő visszaállított (nem eredeti) oszlopaiba botlunk a park szélén. A Zsák Vendéglő volt Almádi első vendéglőinek egyike, az 1800-as évek végén épült és számos mulatságnak, programnak biztosított helyet, miközben folyamatosan bővült zenepavilonnal, kerthelyiséggel és néhány szállodai szobával is. A II. világháborúban bombatalálat érte, majd később államosították és Tüzép telepként is használták, mielőtt lebontották volna. A két oszlop előtt állva az ember elmereng a város múltján és szívesen visszautazna az időben, hogy megnézze azokat a régi a mulatságokat és a vendéglő fénykorát.
De a sétánk vezet tovább, hisz még 6 km áll előttünk, így a kék háromszög jelzést követve átvágunk az árnyas Széchenyi sétányon, aztán átkelünk a Baross Gábor úton, hogy elinduljunk felfelé a Szent Imre herceg úton. Egy kicsit kaptatós lesz, néha meg is állhatunk és visszapillanthatunk: innen már látszik a Balaton. A csodálatos panoráma ad némi plusz energiát, hogy megmásszuk ezt a meredek utcát.
A Szent Imre herceg utat keresztezni fogja a Móra Ferenc utca, melynek sarkán egy kis tábla jelzi, arrafelé folytatva utunkat egy vöröskő-bányából kialakított bányaparkot tekinthetünk meg. Ezen a kitérőn a természet a maga vadságával és bájával némileg átvette uralmat, így inkább csak kalandorok figyelmébe ajánljuk.
Ha kitérő nélkül szeretnénk menni, akkor csak haladjunk végig a Szent Imre herceg úton egészen a Kilátóhegyi utcáig és kövessük a jelzést, amíg egy erdős részen keresztül ki nem érünk a Töltés utcára. Figyeljük a kék háromszöget ebben a kereszteződésben, hiszen továbbra is a Kilátóhegyi utcán kell haladni néha kicsit kanyarogva, néha kicsit zegzugosan, de végig felfelé vezet az út, egészen a kilátóig. Itt már jól látható jelei vannak a környékre jellemző vöröskőnek, előbukkan a fák alól, néhol még a talaj a vörös, majd feltűnik a kilátó is vöröskő talpazatával.
Balatonalmádi ikonikus jelképe az Óvári Messzelátó, mely a város hajdani szőlőhegyén épült valamikor 1900 körül Dr. Óvási Ferenc kezdeményezésére. Az hosszú évtizedek megviselték a kilátó épületét, így állaga jelentősen leromlott, de a 90-es évek elején régi fényképek alapján újjáépítették. A különleges tetőszerkezeten némileg egyszerűsítettek, de megőrizték annak hangulatát és így az Óvári Messzelátó a Balaton egyik legszebb és legegyedibb kilátója a mai napig.
Belátni innen az egész Fűzfői-öblöt, a magaspartot, tiszta időben ellátni a Vértes hegységben lévő, Csókakő váráig is. De a Balaton látványa mellett a legszebb, ahogy körbe vesznek a a dombok és  elterül alattunk a város.
Utunkat ezután lefelé folytatjuk a Lomb és utána a Batthyány utcán, egészen a vöröskőből épült felüljáróig, ahol a 375 sorozatszámú mozdony tiszteleg  az egykori Veszprém-Alsóörs vasútvonal előtt, melyet épp 50 éve, 1969-ben szüntettek meg. Ma bicikliút fut itt, két keréken roboghatunk az egykori vasútvonal nyomvonalán.
A mozdonytól is páratlan panoráma tárul elénk, majd a felüljáró alatt áthaladva, vöröskő kerítések és talpazatok szomszédságában a Budai Nagy Antal úton lejutunk a Dózsa György útig, ahol jobbra kanyarodva megyünk tovább egészen a meredek és macskaköves Semmelweis utcáig. Ez levisz a Dr. Óvári Ferenc utcához, itt balra kanyarodunk és elsétálunk Balatonalmádi egyik gyöngyszeméhez, a Szent Imre templomhoz és a Szent Jobb Kápolnához. 2001. augusztus 20-a óta itt őrzik Szent István jobbjának egy fragmentumát.
Nem sokkal ezután átkelünk a 71-es úton, a vasúti síneken és az Öregparkban haladunk tovább. Jobbkéz felől a Wesselényi strand, balkéz felől a csodálatos, árnyas park kíséri utunkat. Az Öregpark folytatása lesz a Szent Erzsébet-liget, ahol végig nézhetjük az Európa Szoborpark alkotásait, megcsodálhatjuk a Zenepavilont, a Balatonba folydogáló Remete patakot és a felette átvezető Sóhajok hídját, elmélázhatunk az örökmécses mellett, majd egy padra telepedve megpihenhetünk a mólónál a Balatonban gyönyörködve.
Ezután a park másik oldalán futó bicikliúton indulunk vissza, egészen a vasúti átjáróig, mely 2013 óta VasútARTjáróként funkcionál és félévente megújuló tárlattal várja az áthaladókat.
Az átjáró túloldalán pedig meg is érkezünk a központba, túránk végállomásához.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.