Nandafalva Hindu templom
Cím
Balástya
Tanya 368.
46.402391 N, 19.934808 E

Kapcsolat
Telefon: 70/513-4707
 
 
A balástyai Hindu templom 2000-ben épült Szigeti Gyula építész tervei alapján. A tájba illeszkedő épületben a magyar és hindu építészeti jegyek ötvöződnek. Az alföldi épületeket idéző tornáca cseréppel díszített orisszai templomtornyot ölel körbe. A torony tetején a vaisnava templomokat Indiában is díszítő úgynevezett csakra látható.
A templom 70 m2 alapterületű, 50-60 fő befogadására alkalmas belső terében 2013. július végén szentelték fel a kazettás mennyezetet. A freskó alkotója Krasznai Barbara festőművész a hindu hitvilág legfontosabb szereplőit, a tíz legfontosabb avatárt ábrázolta. Az avatár szanszkrit szó, azt jelenti, „aki alászáll”. A hinduk úgy tartják, hogy Isten időről időre alászáll az emberek világába.
Mivel a templom oltára kifordítható, így a mögötte lévő templomtéren több százan elférnek. A toronyban az egymázsás harang a magyar hagyományt is követve naponta megszólal.
A templomot szentélypark veszi körül, amelynek építményeit indiai mesterek vörös homokkőből faragták. Egyik monumentális eleme a két tonnás, egy kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop. A templom a Magyar Vaisnava Hindu Egyesület tulajdona.
A Balástyától öt kilométerre épült templom érdekessége, hogy ötvözi a hagyományos alföldi építészet elemeit az indiai építészet stílusjegyeivel, szimbolikusan fejezve ki ezzel e földrajzilag távoli kultúrák békés egymás mellett élését.
Nagyon kevés hindu templom található Európában.
Reményeink szerint a balástyai Hindu templom mind építészeti értékei, mind rendezvényei révén hozzájárul majd a térség kulturális vonzerejének növeléséhez.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.