Kegyhelyek - zarándoklatok
Cím
Baja
51-es út Bátmonostor felé
46.183504 N, 18.953630 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Baja Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai főegyházmegyében fekszik, a magyarországi Bácska gazdasági és kulturális központja. A Máriakönnye vagy Vodica búcsújáró hely hat kilométerre a várostól délre található.
A kegyhely eredetéről szóló legendák a XVIII. századba nyúlnak vissza, s már kezdettől együtt említik a katolikus magyarokat és az ortodox szerbeket. Ez fejeződik ki a kettős, magyar-szerb névadásban is.
Egyik legendaváltozat szerint egykor egy szerb és egy magyar diák vándorolt ezen a tájon. Farkasok támadták meg őket. A közelben egy magas fán egy Mária-képet pillantottak meg. Máriához fohászkodva megmenekültek. A fa közelében két forrást vettek észre. Elhatározták, hogy a forrásokat saját vallásuk szerint Szűz Mária tiszteletére szentelik. Azóta valóban az egyik forrásnál az ortodox szerbek, a másiknál a katolikusok: magyarok, németek, bunyevácok, szlovákok ájtatoskodnak.
Egy másik legendaváltozat szerint egy vándorlegény pihent le az alatt a fa alatt, amelyen a Mária-kép függött. A szomorú sorsán bánkódó legény azt vette észre, hogy a kép könnyezni kezd, s Mária könnyeiből forrás fakadt.
A források mellé Schmidt Sebestyén mézesbábos és felesége építtetett egy kis kápolnát. Ide is temetkeztek, a templom belsejében megőrződött sírkövük. A domboldalban kiépített forrásokhoz lépcsőn lehet lejutni. A múlt század második felében készült el a kálvária, s a templom közelében álló Mária-szobor. A kegykápolna fenntartásáról Baja városa gondoskodott. A kápolna közelében állandó őr, sekrestyés lakott.
Fő búcsúja Kisasszonykor (szeptember 8-án) van.
Vodica Máriakönnye kegyképe ismeretlen festő alkotása a XVIII. század végéről, vagy a XIX. század elejétől. Az olajképen Mária feje fölött aranyozott korona látható. A kép nem a Segítő Szűzanyát (Mariahilf) ábrázolja, hanem a prágai Szent Vitus székesegyház 1400 körüli kegyképével mutat rokonságot (Szilárdfy Zoltán).
A világ zajától távoli, szép természeti környezetben lévő kegyhely alkalmas a lelki elmélyedésre. Hétvégi családi séták, kirándulások célpontja is lehet.
Baja vasúton a Kiskunhalas - Baja - Bátaszék vonalon, közúton pedig az 55-ös számú főútvonalon érhető el.
Forrás: Barna Gábor: Búcsújáró és kegyhelyek Magyarországon Panoráma, Budapest, 1990. 30-31.old.)
A kirándulási célpontot ajánlotta: Slezák Géza
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.