Geológiai és botanikai tanösvény
Cím
Badacsonytomaj
46.794092 N, 17.495801 E

Kapcsolat
Telefon: 87/555-260
E-mail nincs megadva
 
 
Utunk során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják számunkra az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. A sétaútról kiadvány is készült. A szabadon látogatható önmagába visszatérõ tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhetõ. A tanösvény hossza: közel 4 km. Megközelíthetõ a Badacsony-hegy déli oldalán a Kisfaludy-ház felõl.
Rózsa-kõ: A hegyoldalról lehasadt bazalttuskó valószínûleg Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét, amelyet 1886-ban be is véstek a szikla oldalába. A néphit azután fontos szerepet adott a kõnek: a hagyomány szerint, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül rá, még abban az esztendõben jegyesek lesznek… Sõt, elég, ha a kedveséért sóhajtó leány ül rá, szerelmük ez esetben is beteljesedik… A Páholy kilátóhoz vezetõ hosszú lépcsõsor fáradalmai után a Balatonra és a környezõ hegyekre nyíló csodálatos panoráma kárpótol bennünket. Hertelendy Károly a 19. század közepén Zala vármegye alispánjaként felkarolta és támogatta a balatoni hajózás megindításának ügyét s a róla elnevezett emlékmûtõl szép kilátás nyílik a tomaji öbölre és az Örsi-hegyre. A Kisfaludy- kilátó a 438 m-s magassági pontnál épült. Erkélyérõl a Tapolcai-medence és az azt övezõ hegyek látványa tárul elénk. A Kõ-kapu kõoszlopai jól szemléltetik a víz és a szél erejét. A természeti erõk eróziós munkája nyomán létrejött hatalmas, még álló bazalttornyok körül a ledõlt, széttöredezett oszlopokból valóságos kõtenger, kõfolyás alakult ki. A közelében fakadó Klastrom-kút hûs vizével szomjunkat enyhíthetjük. Kitûnõ ivóvíz, hõmérséklete télen-nyáron 4-5 Celsius fokos. Közelében állt egykor a Szent Imrérõl elnevezett pálos kolostor. A néphagyomány azt tartja, hogy a kolostorban lakó szerzeteseknek adományozott szõlõben termelték elõször a francia, burgundi eredetû ½pinot gris½, azaz szürkebarát nevû szõlõt, amelynek bor híressé tette Badacsonyt.

A Rodostó turistaház 1936-ban, magyaros stílusban épült, Rákóczi Ferenc és bujdosó társának emlékére. Falán két táblát helyeztek el. Az egyik Rákóczi és társai emlékét õrzi.A másik táblára azok nevei kerültek, akik munkásságukkal sokat tettek a hegy megmentéséért, többek között azért, hogy beszüntessék a Badacsony létét fenyegetõ robbantásos bazaltkitermelést. A Bujdosók lépcsõje összesen 464 lépcsõfokból áll. Pihenõkkel elválasztott szakaszait a kuruc kor nevezetes személyeirõl (Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Cinka Panna) nevezték el. A Tördemici kilátóhely nevû pontról a Szent György-hegy tetejénél bazaltorgonás, lejjebb pincékkel, présházakkal teleszórt oldal tûnik elénk, balra Szigliget várának romja trónol az egyik dombtetõn, azután a balatonedericsi Sárkány-erdõ, jobbra a Kõ orra, a Csobánc, a Gulács. A távolban a Keszthelyi-hegység vonulatai kéklenek. Ranolder-kereszt: A hegy fennsíkjának déli, éles párkányán, mintegy 400m magasan álló, óriási kõkeresztet Ranolder János veszprémi püspök emeltette 1857-ben. A kereszt egy-egy nagyobb darabját 40 bivallyal vontatták fel a hegyre. A Balaton lélegzetelállító panorámájára tekinthetünk mellõle. A Harangozó-bérc a Ranolder-kereszt alatt levõ kilátóhely. A nép½gyapjúzsákoknak½ nevezte el az itt magasodó bazaltoszlopokat és -tornyokat. Eötvös Károly, a Balaton híres kutatója leírta, hogy ha a kinyúló kõpadot kalapáccsal megütik olyan hangot ad, mintha óriási harang kondulna meg.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.