Egry József Múzeum
Cím
Badacsonytomaj
Egry sétány 12.
46.785289 N, 17.502961 E

Kapcsolat
Telefon: 87/431-044  
 
 
Egry József alkotói hagyatékának közkinccsé tételében 1973 nevezetes dátum. Születése kilencvenedik évfordulója alkalmából ekkor nyílt meg Badacsonyban, egykori műteremházában és az utólag hozzá épített kiállítótérben az Egry József Emlékmúzeum. A megnyitó az akkori magyar kulturális élet jeles eseménye volt, amelyet szellemi életünk nagyjai is megtiszteltek jelenlétükkel, így adózva a huszadik századi magyar festészet kiemelkedő egyénisége emlékének. Az eredeti Egry-villából, valamint a lebontott, rossz állapotú bővítmény helyére felépített új kiállítási részből egy olyan építészeti egységet valósított meg Wéber János tervező, ahol az új harmonikusan öleli magához a régit, a forma és a funkció finom esztétikumban válik szerves egésszé. Az épületben a kiállítási útvonal követi Egry művészi életútját. A régi épületben az életút, Egry korai művei, az új rész különböző szintjein pedig a későbbi életszakaszok, az érett kor művei láthatók. A belső térkiképzés lehetővé teszi kortárs balatoni festők műveinek bemutatását is. A házat körülvevő kert ugyancsak megújult. A mégoly jellegzetes, ám veszélyessé vált jegenyefák helyére újabb fajták kerültek, s a puritán egyszerűséggel kialakított pihenőkert még rendezvények lebonyolítására is alkalmassá vált. A Balaton Európa hírű és Kossuth-díjas festőjének emlékmúzeuma a badacsonyi idegenforgalom centrumában áll, s a település legfontosabb kulturális látnivalója. Ez a szerencsés fekvés, valamint az életműhöz méltó új épületegyüttes elősegíti, hogy a többfunkciójú, nyitott, korszerű múzeum a hazai és külföldi látogatók legszélesebb körét megismertesse kulturális örökségünk olyan egyetemes értékével, mint Egry Józsefnek a piktúrája. Nyitva tartás: Május 1-október 18.: 10-18 h hétfő szünnap Július és augusztus hónapokban hétfőn is nyitva
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.