Petőfi Múzeum
Cím
Aszód
Szontágh lépcső 2
47.652149 N, 19.474547 E

Kapcsolat
Telefon: 28/500-650
E-mail nincs megadva
 
 
A múzeum gyűjteményét kezdettől fogva meghatározza Petőfi kultuszának az ápolása, hiszen a magyar irodalomtörténet egyik legnagyobb alakjává vált költő 1835-1838-ig az evangélikus Schola Latina termeiben szívta magába a fénykorát élő iskola kiemelkedő tanárának, Koren Istvánnak az átadásában a kor legfontosabb tudományos ismereteit, szellemiségét.
A múzeum névadójával kapcsolatos mindennemű emlék megőrzését, további dokumentumokkal a gyűjtemény bővítését az intézmény alapfunkciójának tekinti.

A múzeum nagyra becsült kincse, a hévízgyörki középkori templom helyreállításakor feltárt szarmata fejedelmi sírok mellékleteként előkerült iráni eredetű üvegkancsó, melyet a Pannónia provinciát kormányzó rómaiak kortársai használtak itt, a Galga völgyében.

Rendkívül nagy gondossággal őrzi az intézmény a gyűjtőterületen élők magyar őslakók, szlovák bevándorlók, német telepesek, telepítettek - viseletét, használati tárgyait, kulturális emlékeit, mint például a faragással díszített szuszékot, vagy az 1792-ből származó festett kelengyésládát.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.