Montág-puszta
Cím
Ambrózfalva
külterület
46.345472 N, 20.681228 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A csanádi terület az ország egyik legjobb talajadottságú vidéke. A mezőségi talajú hátakat egykor löszpusztarétek, pusztai cserjések borították. A löszhátak közötti mélyebb fekvésű, lefolyástalan területeken ősi szikesek alakultak ki, a magasabb térszinteken gazdag lösznövényzettel. A Csanádi puszták területi egység három pusztai foltból (Kopáncs-puszta, Montág-puszta, Királyhegyesi puszta) tevődik össze 4057 hektáron. Hatékony védelmük biztosítja a táj változatos növény- és állatvilágának hosszú távú megőrzését.
Különleges botanikai értéke a gyepeknek a vetővirág népes állománya. Szeptemberben, árpavetés idején virágzik kiadós esők után, de szárazabb őszökön a virágzás szinte teljesen elmaradhat. A pusztákon többezres példányszámban él a tavaszi hérics, a macskahere. Nyárutón az ürmös gyepeken sokfelé virít a védett, kékeslila virágú őszi csillagvirág. A hajdani mocsarak emlékét őrzi a Királyhegyesi puszta " Liliomosa" a szikes tavakét pedig a Csikóspusztai tó. A Kopáncsi-pusztán padkás szikesek találhatók. Bárányparéjos gyepek és mészpázsitos rétek mozaikjai között, a szíkerekben a vékony utifű - kígyófarkfű alkot társulást. Május elején kamillamezők illatoznak a padkás részeken.
A pusztákon a túzok 25-30 példányos állománya él. A gémeskutak ágasán pusztai ölyv, kígyászölyv pihen meg. Az időszakos vízállású területeken ritkuló madárfajok költenek / goda, piroslábú cankó, sárszalonka, bíbic /, ősszel vadludak, darvak éjszakáznak a vizes pusztai élőhelyeken. A nemzeti park fejlesztései a területre jutó vizek megtartását szolgálják. A változatos rovarvilág különlegessége a sziki üröm gyökerén fejlődő, sztyeplepke egyik ismert Közép-Európai populációja.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.