Kápolna
Cím
Alsóújlak
Régi temető
47.069409 N, 16.846899 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A mai falutól délnyugatra, a kb. 1500 méterre húzódó Szelenkás nevű domb tetején, a régi temető közepén áll a Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt templom.
Első okleveles említését 1342-ből ismerjük. 1475-ben plébánosát említik.
1685-ben a Bécs ellen felvonuló katonaság elől Újlak lakossága elmenekült, és csak 1687-ben tért vissza. Ekkor azonban már nem a harcok során minden bizonnyal elpusztult faluba költöztek be, hanem attól kb. 1500 méterre építettek fel egy új, a mai Alsóújlakkal azonosítható települést.

Az 1698 február 19-én megejtett vizitáció során már azt állapították meg, hogy a templom erdő közepén áll, metszett kőből épült, valamint a temető kerítése is hiányzik.
Batthyány József 1758. évi vizitációja már csak az új falubeli templomról szól.
1780-ban Szily János arról tudósít, hogy a templomot a község költségén romjaiból emelték.
Mindazonáltal, a 19. század közepe táján a templom tetőzete majdnem fedetlen, falai roskadozóak, s hihetőleg így látva szánta meg Töke György újlaki lakos, midőn néhány évvel ezelőtt rája egy kis deszkatornyot emeltetett.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.