Sárcsikút Tanösvény
Cím
Ajka
47.052647 N, 17.595651 E

Kapcsolat
Telefon: 30/385-9880
 
 
A 4,1 km hosszú tanösvény 1999-ben létesült. A Sárcsikúti tanösvény Ajka város mellett található.
A látogatóknak érdemes a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolától megkezdeni a túrát. Az erdei iskola Ajka településén át Bodé irányába letérve érhető el aszfaltozott bekötőúton. A gépjárműveket hátrahagyva gyalogosan indulhatunk a tanösvényen, mely egy kört ír le így bármelyik irányba indulva visszaérünk a kiindulási pontra. A tanösvény kényelmesen 1,5-2 óra alatt járható be. A tanösvény érinti a Sárcsi kút forrást, és a Pokol-lik barlangot is, így rendkívül izgalmas kalandokban lehet részünk.

A környék növény- és állatvilága
A térség növényvilága átmenet az Északi-Bakony és a Balaton-felvidék növényvilága között. Jól tükrözik ezt az itt élő szubmediterrán fajok, mint a házi berkenye, a molyhos tölgy, a pázsitos nőszirom, és a vetővirág. A magasabb térszint rétjein található, a pettyes orbáncfű, a királyné gyertyája, a sárga liliom és a lecsüngő sás.
Gerinces állatfajokban is gazdag erdőterületekkel találkozhatunk. A kétéltűek közül a barna varangy, az erdei sikló a leggyakoribb. A kétéltűek és a hüllők kis fajszámával ellentétben a környező erdők madárvilága jóval gazdagabb. A rigófélék leggyakoribb fajai a vörösbegy, a fülemüle, az énekes rigó, és a sárgarigó. Az ország más tájaihoz hasonlóan itt is az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madár.
A vidék változatos erdőállományaiban jól megtalálhatják életfeltételeiket a nagyvadak, mint a szarvas, az őz, a vaddisznó és a betelepített muflon. A kisebb ragadozók közül gyakori a róka, a nyest, a görény és a menyét.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.