Szent László templom
Cím
Ábrahámhegy
46.822278 N, 17.558348 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A község lakóiban a templomépítés gondolata már az Iskolakápolna létesítésének idején felmerült, de akkor - anyagiak híján - csak a már ismert megoldás születhetett. Vannak források, amelyek az új templom helyét a Bökhegy tetejére tervezték, de a posta előtti üres telek neve is egy időben templomrét volt, mivel ez a terület is szóbakerült erre a célra. Komoly előrelépés a tervezésben Dr. Lékai László badacsonytomaji (és egyben ábrahámhegyi) plébánossága idején, 1969-74 között történt. Lékai László 1972-től a Veszprémi Egyházmegye püspöke, majd 1976-tól 1986-ban bekövetkezett haláláig az ország katolikus híveinek legelső főpapja: esztergomi érsek-bíboros, akinek céltudatos egyházpolitikája nagyban hozzájárult az állam és az egyház kapcsolatainak rendezéséhez. Őhozzá fordult pártfogásért Ábrahámhegy hívő népe templomépítési kérelmével. Miután tőle a remélt támogatást, az illetékes hatóságoktól pedig a megfelelő engedélyeket megkapták, 1984-ben az egyházközség megvásárolta az építési telket. A templom védőszentjéül történelmünk nagy alakját, Szent László királyt választották. Az építkezéshez széleskörű társadalmi összefogás jött létre. A hívek, az egyházközség, de az egész település, nemcsak a pénzeszközök előteremtésével, hanem kétkezi munkájukkal is hozzájárultak az építéshez. Lékai bíboros úr, a veszprémi egyházmegye ismert és névtelen adakozók, patrónusok sokaságát szervezte meg ezen kicsiny egyházközség támogatására. Az alapkövet Dr.Szendi József püspök úr helyezte el és áldotta meg 1984-ben, az első szentmisét ugyanő, 1986-ban mutatta be az új templomban. A Szent László templom központi helyen fekszik Ábrahámhegyen a Patak utca alsó harmadában. Tervezője Török Ferenc építészmérnök, műegyetemi tanár, kivitelező Kapcsos István kőmívesmester vezetésével az ábrahámhegyi egyházközség. Használatbavételkor (1986. június 29.) megáldotta Dr.Szendi József veszprémi megyéspüspök, felszentelte Tóth László püspök 1988. április 10-én. Az oltárképet Udvardi Erzsébet festette. A téli kápolna Szt.László-pannóit Somogyi Győző készítette. A templom melleti kálvária Deák Dénes adományából Csikszentmihályi Róbert alkotása. A triptichon Gyarmati Tihamér, a színes ablakok Deim Pál tervei alapján Mohay Attila, az intarziák Horváth Béla munkái. A templom Lékai László bíboros-érsek emlékét is hírdeti.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.