Szent Iván-kápolna
Cím
Ábrahámhegy
Kápolnadomb
46.815427 N, 17.568713 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Badacsonyörssel határos Kápolnadombon, a festői háttér középpontjában, hívogató kilátóhelyen áll a Szent Iván kápolna, messziről feltűnő egyszerűségében. (Érthetetlen, hogy az 1700-as évek második felében - 1757-ben - épült, Keresztelő Szent János védnöksége alá helyezett kápolna miért kapta a pravoszlávos Szent Iván nevet...) A kápolna hajójának keletelt szentélye kör-szeletíves záródású. Téglasisakos, támpilléres tornya a nyugati oldalon található. Eredeti harangját az I. világ-háború alatt begyűjtötték ágyúnak. A jelenlegi harang felirata: A Külsőábrahámi katolikus hívek köz-adakozásából, 1923. A déli oldalon félköríves ablakokkal néz a Balaton felé. Mai teteje az eredetinél alacsonyabban épült. Védőszentje Keresztelő Szent János, ünnepe június 24, ezért igazi neve Keresztelő Szent János kápolna, vagy népi egyszerűséggel Nyári János kápolnának is nevezik. 2003. június 28-án a kápolna díszkivilágítást kapott. Búcsúja, amit még ma is tartanak, június utolsó vasárnapjára esik. A kápolna mellett egy kisebb temető is található, melynek előterében egy 1850-es évszámmal ellátott kőkereszt áll. A sírkövek egy része még látható, sokat már benőtt a növényzet. Utoljára 1914 májusában temettek ide.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.