Római katolikus templom
Cím
Abádszalók
István király út 9.
47.482090 N, 20.607538 E

 
 
Az egykori Tisza-Szalók keresztény lakosságáról már az 1270-es években történik említés az egyházi tizedregiszterekben.

A török hódoltság után a falu lakossága a Tisza öntésterületén megbújó szigetekre menekült, melynek része a jelenlegi község területe is.
Az eredeti templom helyét a Kunhegyes felöl érkező utazók, a magaslaton elhelyezett kőkereszt helyén található területen tekinthetik meg.
A település elpusztult a hódoltság alatt, pusztaként említették az összeírások.
A hódoltság után kezdetben vályogból kápolna épült Abád és Szalók katolikus lakossága számára a mostani Abádi rész területén, gróf Forgách Jánosné, Cziráky Magdolna földesasszony jóvoltából.
Ez után először a paplak épült meg Szalókon, 1774-ben, adataink szerint első beiktatott lelkipásztora községünknek Mondik András káplán volt.
A régi templomunk tégláiból és Orczi Lőrinc báró, Radics Mihály és Für Lukács közbirtokosok adományaiból barokk stílusú kőtemplom épült a ma látható állapotában.
Alapkő letétele 1773-ban történt.
1774-ben szentelték fel, titulusa: Szent Kereszt Felmagasztalása. Az oltárkép, a barokk szószék és keresztelőkút ismeretlen művészek alkotása. Korábbi, elhalványult és részben tönkrement freskóit az 1960-as évek elején Király Sándor és Kladács Aladár festették át.
Érdekessége, hogy a freskók alakjai között megtalálhatjuk katolikus híveink arcképeit is, valamint akkori lelkipásztorunkat Tálas József esperes plébános Urat is.
Nevezetessége volt a templomunak a közelmúltig, Kovács Mihály európai hírű festőművész, - a település szülöttének -, Madonna Jézussal (1870) és Madonna (1873) című festménye, melyek jelenleg az egri Főegyházmegye megőrzésében vannak.
Másik nevezetessége Cs. Nagy Márton szobrászművész, Szent István szobra, melyet szülei tiszteletére adományozott a templom részére.
Alkotója szintén a falu szülötte.

Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.