Református templom
Cím
Abádszalók
Széchenyi István út 38.
47.482600 N, 20.596478 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Ezen a területen a régészeti ásatások nyomán és a leírások alapján megállapítható, hogy mindig volt lakott település, bár többször elnéptelenedtek ezek a falvak hosszabb - rövidebb időre.
A legutóbbi feljegyzések szerint a szalóki részen legkorábban reformátusok telepedtek meg, majd őket követték a római katolikus felekezetűek, akik Tiszaszalókon mindvégig többséget alkottak.
Az abádi újratelepülés során színtiszta magyar reformátusok érkeztek, és Tiszaabád mindvégig megőrizte református többségét.
Mivel az újratelepülés során a két falut csak egy utca -a mai Deák Ferenc utca - választotta el, így többször is felmerült egyesítésük gondolata.
A végső egyesítés 1896-ban történt meg, s ekkor kapta mai nevét Abádszalók.
A református gyülekezetek azonban nem egyesültek ekkor. Megtartották külön lelkészi állásukat, iskolájukat, presbitériumukat.

Az abádi református templom 1789-ben épült, a szalóki 1822-ben.
Az Abádi templomnak három: a legnagyobb 560, a középső 330, míg a legkisebb 145 kg, a szalókinak két harangja van: 139 és 66 kilogrammos.
A két egyházközségben 1971-ig két lelkész szolgált, 1971-től, miután nyugalomban vonult az utolsó szalóki lelkész az abádi lelkész látta el a szolgálatokat.
A presbitériumok 1986 őszén kérvényezték a két gyülekezet egyesítését, ami 1987-ben meg is történt.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.